BLOG: De drie verschillende lichaamstypes

Door Matthijs Weterman / 28 april 2021

Geen enkel lichaam is hetzelfde. Waar jij jaloers kan zijn op je buurvrouw om haar slanke postuur of op die buurman met gespierde armen, kan het zijn dat zij op hun beurt weer jaloers zijn op een ander lichaamstype. Om de verschillende lichaamstypes te categoriseren zijn ze opgedeeld in 3 verschillende types. Al zijn er weinig mensen die echt volledig een specifiek lichaamstype hebben. Over het algemeen is je lichaamstype een mengelmoesje van verschillende types waarbij er 1 overheerst.

 

De drie lichaamstypes zijn als volgt:

·       Ectomorf

·       Mesomorf

·       Endomorf

 

Hieronder ga ik verder in op de kenmerken van de verschillende types. Het type met de kenmerken die bij jou het meest van toepassing zijn, is hoogstwaarschijnlijk bij jou het dominante type.

Drie verschillende lichaamstypes

Ectomorf

Het ectomorf lichaamstype kenmerkt zich door de dunne en fijne lichaamsbouw met een laag vetpercentage en weinig spiermassa. Dit lichaamstype heeft moeite om op gewicht te komen en spiermassa op te bouwen. Daarmee heeft dit lichaamstype ook moeite om de opgebouwde spiermassa te onderhouden.

 

Verdere kenmerken van de ectomorf:

·      Smalle schouders en heupen

·      Dunne benen, armen en smalle borst en buik

·      Zeer snelle spijsvertering

Mesomorf

Dit lichaamstype wordt ook wel het atletische type genoemd. De mesomorf heeft geen moeite met het verliezen van vetmassa en kan snel spiermassa opbouwen. Dit lichaamstype kan over het algemeen eten wat ze willen en wanneer ze soms een fitness training missen zal dit nauwelijks gevolgen hebben voor zichtbaar verlies van spiermassa.

 

Verdere kenmerken van de mesomorf:

·      Gespierd lichaam met sterke onderarmen en dijen

·      Zeer weinig lichaamsvet

·      Lange romp, volle borst, goede schouder aan taille verhouding

Endomorf

De endomorf wordt meestal gekenmerkt als door een zacht rond lichaam en heeft meestal een vrij ruim postuur. Dit lichaamstype heeft zeer veel moeite met het verliezen van vetmassa. Wel wordt er bij dit lichaamstype vrij snel spiermassa opgebouwd. Wanneer iemand van dit lichaamstype zou willen droogtrainen (het behalen van een laag vetpercentage) zou die zich aan een streng dieet en trainingsschema moeten houden.

 

Verdere kenmerken van de endomorf:

·      Een breed botstructuur

·      Traag metabolisme

·      Heeft de neiging om vet op te slaan