Home » BLOG: Waarom is buiten sporten zo goed voor je?

BLOG: Waarom is buiten sporten zo goed voor je?

BLOG: Waarom is buiten sporten zo goed voor je?

Website foto 2

Door Matthijs Weterman / 18 maart 2021

Dat buiten sporten goed voor je is weten de meeste mensen wel, maar waarom is dat dan zo goed voor je? Buiten sporten heeft veel verschillende voordelen. Ik heb de belangrijkste drie voor je op een rijtje gezet.

Buiten sporten verbetert je slaap

Sporten aan zich helpt al bij het verbeteren van je slaap, maar buiten sporten heeft hier nog een extra effect op. Het buitenlicht is krachtiger dan het licht van lampen en helpt bij het afstellen van je biologische klok en hormoonhuishouding. Het helpt vooral bij de aanmaak van slaaphormoon melatonine. Wanneer je overdag veel buiten bent geweest of buiten hebt gesport dan maak je ’s avonds meer melatonine aan waardoor je beter slaapt.

“Het buitenlicht is krachtiger dan het licht van lampen en helpt bij het afstellen van je biologische klok en hormoonhuishouding.”

Kom uit de Lockdown depressie door daglicht

Thuis werken, thuis sporten, alles thuis. Kom uit de lockdown depressie en start met buiten sporten. Buitenlicht zorgt voor een stimulerende werking van de aanmaak van serotinine in de huid. Serotinine heeft een stimulerende werking en heeft onder andere een positief effect op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen en emotie. Kortom, ideaal als je, je wat ‘down’ voelt.

Versterk je immuunsysteem

Naast het aanmaken van serotinine in de huid voorziet daglicht je lichaam ook van vitamine-D. Vitamine-D is belangrijk voor je botten, maar ook voor je immuunsysteem. In ons dagelijkse eetpatroon krijgen we vaak niet genoeg vitamine-D binnen, waardoor buiten zijn en buiten sporten extra belangrijk is. In de winterperiode kan het zijn dat de zon niet sterk genoeg is om je volledig te voorzien van je vitamine-D behoefte. In die periode kan je overwegen om extra supplementen te gebruiken voor de aanvulling van je vitamine-D behoefte.

WOD meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op